Lägre elräkningar trots barnens filmtittande

Som familj med små barn är det inte alltid helt lätt att ha kontroll över elanvändningen och de kommande elräkningarna. Men det finns tips och råd som gör att ni kan justera små delar i vardagen, få lite bättre förutsättningar och samtidigt inte behöva inskränka till exempel de mysiga stunderna med filmtittande för barnen.

Byt elavtal och hitta detaljerna i vardagen

Det är inte så ofta som elen är i fokus när man som förälder har fullt upp med både jobb, barn, hemmet, partner och någon form av fritid. När elräkningen dimper ner kommer dock alltför ofta en överväldigande känsla av att man önskar den var betydligt lägre. Vill du och din familj göra något åt situationen, är det första steget att jämföra elpriser och se om det avtal ni har kan förbättras. Redan där har ni kommit en bra bit på väg, men det är även mycket ni kan göra i hemmet och i er vardag för att sänka elkostnaderna. Gå igenom alla glödlampor och se till att byta till LED-lampor där det är möjligt, försök även byta ut elkällor som använder batterier och välj istället lampor och liknande med sladd. Tillsammans med LED-lampor kommer de dra mycket mindre el och dessutom sparar ni naturen när ni inte använder så mycket batterier. Var också noga med att släcka lamporna i de rum ni inte befinner er.

Film med barnen med gott samvete

Ett annat viktigt råd är att se över era vanor för tvätt och torktumling. Ofta kör vi tvättmaskinen utan att den är full, och torktumlar fastän vi likväl skulle kunna låta en hel del av tvätten hängtorka. Se vad ni kan göra för att effektivisera de här bitarna, för här finns mycket pengar att spara, och det är ju det vi vill. Speciellt torktumlaren drar mycket ström och värme. Till sist kan ni också försöka dra ner på tiden i duschen, även att vi alla vet hur behaglig en lång varm stund där inne är. Men alla de här små detaljerna kommer tillsammans göra att era elräkningar blir lite lättare att hantera, och då kan ni med gott samvete fortsätta njuta av filmer med barnen.