Den vita stenen

Den vita stenen är en tv-serie i 13 delar från 1973 som fortfarande är lika spännande för de yngre barnen. Tv-serien är baserad på Gunnel Lindes bok med samma namn som kom ut redan 1965.

Den vita stenen handlar om hur en vänskap växer fram mellan två barn, Fia och Hampus. Fias mamma är en hunsad pianolärare, inackorderad hos häradshövdingen och hans otrevliga hushållerska. Hampus, som är föräldralös, bor hos sin farbror skomakaren och dennes stora familj. De har nyligen flyttat till byn. Hampus och Fia hittar på en fantasivärld där de utmanar varandra till att ta allt större risker. I Den vita stenen är det en sten som är det åtråvärda. För alla fantasifulla barn som skulle vilja göra sitt eget äventyr kan det vara en god idé att skaffa en selfie lampa som ger videon ett jämnt ljus. Varför inte använda en stor grankotte eller något annat och sedan är det bara att sätta igång. Kom bara ihåg att vid filminspelningar finns det en massa säkerhetsåtgärder och ingen utsätts för fara på riktigt, så klättra inte upp i kyrktornet.

Handlingen

När Hampus och Fia träffas skapar de en fantasivärld fylld av farliga äventyr. Om Hampus lyckas måla ögon, näsa och mun på kyrkklockan, ska Fia ge honom sin vackra vita sten. Om hon sedan kan låta bli att prata på en hel dag, ska hon få tillbaka stenen. Fia tror att Hampus kommer från cirkusen, eftersom han kallar sig faraonernas konung. Hampus får stenen efter att ha lett en cirkuselefant genom byn till frökens flaggstång. När Fias mamma får en utskällning av den elaka hushållerskan Malin, vill Fia att Hampus hämtar ett cirkuslejon och skrämmer Malin. När det misslyckas får Hampus istället i uppdrag att bjuda hela skomakarfamiljen på cirkus. Sedan ska han lägga ett ägg under häradshövdingens madrass och ta bort det medan häradshövdingen sover. Då vaknar han och Hampus springer därifrån. Nu är både häradshövdingen och elaka Malin honom på spåren och som ett sista uppdrag ber han Fia hämta en skatt som de kan leva på när de har flytt. Om hon gör det ska hon få tillbaka den vita stenen. Men när han ska ge henne stenen är den borta. Barnen förstår att det innebär slutet på deras vänskap när Malin och häradshövdingen hittar dem uppflugna i ett träd. Därför har Fia plockat några svampar. Hon vet att det finns svampar som är så giftiga att man kan dö.

Den Vita Stenen är riktigt spännande och går att hitta i SVT Plays öppna arkiv.