Svenska barnfilmer

Sverige har producerat många bra barnfilmer som barn i alla åldrar gärna ser om och om igen, trots att många av de mest klassiska barnfilmerna har några år på nacken. Tyvärr är det idag allt färre barn som får uppleva den härliga atmosfären som råder på en biograf, mycket tack vare att alla filmer finns att se på andra medier nu för tiden samtidigt som det har blivit dyrt att gå på bio.

Många små kvartersbiografer har också lagt ned sina verksamheter på grund av dålig lönsamhet då det tidigare också var svårt att få ett företagslån som kunde säkra verksamhetens fortlevnad. Idag kan dock företag hitta bra och prisvärda företagslån som gör det möjligt för företagen att öka tillväxten i sina verksamheter.

Oavsett var man ser de klassiska barnfilmerna, på TV, DVD eller på nätet, så kommer här förslag på de mest populäraste svenska barnfilmerna genom tiderna.

Svenska barnfilmer som fortfarande är mycket populära

Den första svenska barnfilmen

Barnen från Frostmofjället är en film som lanserades år 1945 och är därmed den äldsta svenska barnfilmen. Filmen utspelar sig i Norrland där en 7-barns familj blir föräldralösa. För att inte bli utplacerade i olika fosterhem bestämmer sig de sju barnen för att ge sig av på en vandring i fjällen för att hitta en ny plats att leva på tillsammans.

Filmer baserade på Astrid Lindgrens barnböcker

Astrid Lindgren har skrivit ett stort antal barnböcker som också har blivit film. Astrid Lindgren filmer har alltid varit mycket populära, även om filmerna nu är många år gamla. Bland de barnfilmer som baseras på Astrid Lindgrens böcker kan man bland annat hitta Lotta på Bråkmakargatan, Karlsson på taket, Ronja Rövardotter, Mio min Mio, Bröderna Lejonhjärta, Madicken, Emil i Lönneberga och Pippi Långstrump.

Dessa barnfilmer finns både i tecknad version, men också med verkliga skådespelare i rollerna vilket gör att filmerna passar barn i alla åldrar. Många av Astrids Lindgrens böcker har också varit föremål för ett oändligt antal uppsättningar på teatrar runt om i Sverige, vilket sammantaget visar vilken stor barnboksförfattare som Astrid Lindgren verkligen var och hur betydelsefulla hennes böcker är.

Andra populära barnfilmer

Det finns en mängd andra populära barnfilmer som också har haft stora framgångar som till exempel filmerna om Sune, som lanserades första gången år 1983, Lasse-Majas detektivbyrå, Pelle Svanslös och mästerdetektiven Kalle Blomkvist.

Ytterligare populära barnfilmer är bland annat Släpp fångarna loss, det är vår, Elvis! Elvis!, Åke och hans värld, Barna från Blåsjöfjället, Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton, Pettson och Findus samt Bamse, världens starkaste björn. Om man inte har möjlighet att besöka en biograf tillsammans med sina barn kan man istället se alla ovanstående barnfilmer hos nätföretag som hyr ut filmer på nätet.