Ronja Rövardotter

Astrid Lindgrens Ronja Röverdotter är en riktig filmklassiker från 1984. Boken Ronja Rövardotter kom ut 1981 och blev omedelbart en succé, likaså filmen tre år senare. Både boken och filmen är fortfarande populära bland barn, men också vuxna.

Ronja och Birk

Ronja Rövardotter handlar om Ronja som bor i en borg tillsammans med sina förälder och deras rövargäng. Samma natt som Ronja föds är det ett stort oväder och borgen klyvs i två delar. Mellan de två delarna uppstår ett gap, helvetetsgapet. I den andra delen av borgen flyttar en annan rövarfamilj in. Dessa två familjer är fiender. Ronjas pappa Mattis vill inte ha den andra familjen, som leds av Borka, boende i borgen. Under sin uppväxt hör Ronja alltid att de två familjerna är fiender och rivaler. I den andra familjen finns en son som heter Birk och som är jämngammal med Ronja. Ronja och Birk möts ute i skogarna och när det uppdagas blir inte deras fäder glada. Deras mammor blir dock inte lika arga. Ronja och Birk beslutar sig för att rymma och lever i en grotta en hel sommar. Föräldrarna saknar sina barn och tillslut blir de två rövarfamiljerna vänner och en klan.

Familjefilm

Ronja Rövardotter är en riktig familjefilm som uppskattas av alla, (utom kanske tonåringen…) och fungerar bra en lördagskväll. Om det finns en baby så är den såklart för liten att förstå filmen, men på Bigbaby kan du hitta babysitters och andra saker som passar babyn så att den också kan vara med! Det finns vissa skrämmande scener med vildvittrorna – de stora skrikande fåglarna som gärna äter barn – och därför är det bra om det alltid finns en vuxen som ser på film tillsammans med barnen. Det ger också fin gemenskap att se filmen tillsammans och dela en upplevelse.

Ett tips är att göra en helkväll med Ronja Rövardotter. Låt barnen hjälpa till att laga och göra vardagsrummet mysigt. God mat för en familjekväll en lördag är taco eller pizza. Det som är bra med taco och pizza är att den slags maten är enkelt att göra individuell. Om du gör mindre pizzor kan du låta barnen lägga på de olika tillbehören och låta varje pizza vara unik. Det som är mysigt med att äta taco är att man kan plocka av maten under hela filmen.

Till efterrätt passar en god fruktsallad med glass. Lät barnen laga fruktsalladen och testa gärna lite nya frukter. Ett sätt att förgylla en fruktsallad är att göra en sås av passionsfrukt. Förslagsvis i en skål bredvid, då alla kanske inte tycker om passionsfrukt, särskilt barnen. Det räcker med att du delar passionsfrukten och håller fruktens innehåll i en skål, så har du en smakrik och nyttig sås. Du bör planera en passionsfrukt per person.

Om ni vill göra det extra mysigt, så lägger ni filtar under soffan och gör en egen grotta att se filmen från!