Att barn inte ska sitta för länge framför en skärm är sedan ett tag tillbaka allmän kunskap. Detta gäller alla varianter av skärmar, från mobiltelefoner till datorskärmar och TV-apparater. Den mest skonsamma av de är tre är dock TV:n, eftersom den i regel befinner sig längst bort från ögonen. En stunds tittande är inte skadlig för barnets ögon, snarare är innehållet av av större vikt. Det är definitivt inte allt som är ok för små ögon att se. Dagens tillgång av innehåll via internetbaserad media som YouTube och liknande är dock lite av en utmaning för dagens föräldrar, där det inte är helt lätt att övervaka allt det som barnen kommer åt att titta på. Det är många som laddar upp innehåll som inte är lämpligt för hela familjen, trots att mycket sorteras bort per automatik.
Men vad är då passande för barn att se? Här är det svårt att vara generell, eftersom det förstås beror på barnets ålder. Det är med andra ord viktigt att välja åldersanpassade filmer, dels för att de inte ska vara direkt olämpliga och dels för att de ska kännas relevanta att se. En fördel är om filmen har några pedagogiska kvaliteter, där barnet kan dra lärdom och använda det i olika situationer. Marknaden är full av den här varianten av filmproduktion; de flesta barnfilmer har idag någon ”underfundighet” som handlingen antingen helt eller delvis baseras på.
De allra yngsta barnen uppskattar mycket färg, rörelse och musik. Här räcker det med ganska enkel produktion; det viktiga är stimulansen som ges. Barnet visar engagemang genom att röra sig till musiken. Filmer av den här typen är bland annat Babblarna och Teletubbies.
I takt med att barnen blir äldre ökar kraven på filmer som har en medryckande handling, där det visuella fortfarande spelar en viktig roll men är på en lite djupare nivå. Karaktärer i filmerna blir allt viktigare, där barnen lär sig att relatera till de figurer som finns i filmen – vem är snäll, vem är elak och så vidare. Fortfarande är det pedagogiska mycket viktigt och omtyckta svenska serien Anki & Pyttehttps är ett exempel på en programserie som lyckats kombinera humor med lärdomar av diverse slag – exempelvis att gå till tandläkaren, prova ut glasögon och att åka tåg.
Populärt är också att skapa filmupplevelser som tilltalar hela familjen; här ska alla njuta av filmupplevelsen, oavsett om det handlar om barnet, föräldrarna eller mormor och morfar. En serie som lyckas på ett utmärkt sätt med detta är Fåret Shaun, skapat av brittiska Aardman Animations. Den här serien baseras på olika dråpliga situationer som Shaun och hans kompisar utsätts för i det dagliga livet på bondgården. Filmmakarna har verkligen gjort ett bra jobb; de vuxna skrattar lika hjärtligt som barnen – dock kanske inte alltid åt samma saker.