Den otroliga historien om det jättestora päronet

”Den otroliga historien om det jättestora päronet” är en dansk film som släpptes 2017. Filmen bygger på en populär barnbok av Jakob Martin Strid, som är en känd dansk barnboksförfattare.

Ett storslaget äventyr

Berättelsen tar sin början i en fantastisk liten stad vid kusten som heter Solköping. Här skiner solen dagligen över alla lyckliga och glada invånare. Den söta elefanten Sebastian och katten Mitcho är två bästa vänner som bor i staden i ett gammalt hus som Sebastian har fått av sin gammelfarfar. Gammelfarfar försvann under ett mystiskt äventyr på havet för längesedan. Här kan man ana att ett storslaget äventyr närmar sig.

Allt är som vanligt i den lilla staden där den mycket omtyckta borgmästaren JB ofta hälsar på sina vänner. Vice borgmästaren, som heter Kvist, gnäller ofta om att han vill att JB ska bygga ett gigantiskt nytt rådhus. Eftersom hela projektet skulle blockera Solköpings underbara sol är JB helt emot planerna. En kväll när han spelar Yatzy med Sebastian och Mitcho försvinner han spårlöst. Kvist tar tillfället i akt och bygger genast sitt stora rådhus och Solköping hamnar i en evig skugga.

Den Mystiska Ön

Inget är längre som förut tills Sebastian och Mitcho hittar en flaska med ett brev och ett litet frö i under en fisketur. Brevet är underligt nog från JB som skriver att han befinner sig på Den Mystiska Ön och att han har upptäckt något viktigt. Barnen tar med sig fröet hem och planterar i trädgården. Över natten har fröet vuxit upp till ett jättelikt päron. Med hjälp av stadens vetenskapsman, professor Glykos, skärs innanmätet ut och resultatet blir en spännande husbåt som genast sjösätts. Nu ska de hitta ön och rädda JB. På sin färd möter vännerna och professorn bland annat en stor sjödrake och en massa pirater. Filmen inspirerar till äventyrslust och den som vill köpa kläder till sina små äventyrare kan besöka kids brand store för inspiration till egna upptäcktsfärder.

Om vänskap, mod och upptäckarglädje

Filmen är underhållande för hela familjen och berättar om både vänskapens magiska kraft och om hur vi alla innerst inne är modigare än vi tror om man bara vågar lita på sig själv. Man kan klara av så mycket mer än man anar om man har goda vänner vid sin sida. Grafiken i filmen bidrar till att förhöja hela upplevelsen och den mystiska ön gör ingen besviken. Sebastian får dessutom reda på vad som hände hans gammelfarfar och vem drömmer inte om en underbar resa på havet i ett jättestort päron? Denna film andas upptäckarglädje och drar sig inte för att beskriva rädsla, utmaningar och mindre smickrande drag som elakhet och ondska. Vice borgmästare Kvist visar sig vara precis så mörk i hjärtat som den mörka skuggan över Solköping är.