Vaiana

Disneys populära barnfilm Vaiana släpptes 2016 i USA och hade premiär i Sverige i februari 2017. På grund av en varumärkeskonflikt fick filmen inte lanseras under originalnamnet ”Moana” i Europa. Den som önskar ett eget exemplar av denna episka storfilm kan beställa den på Nordicbox.se och få den levererad direkt hem till brevlådan.

En viljestark polynesisk prinsessa

Filmen handlar om prinsessan Vaiana som föds in i en förutbestämd roll på en polynesisk paradisö i Stilla havet. Hon ska bli folkets framtida ledare, men har en djupt inneboende längtan till havet. Redan tidigt i filmen introduceras den begynnande klyftan mellan Vaiana och hennes pappa hövdingen, som avskyr allt som har med havet att göra. Den tonåriga Vaiana slits mellan en längtan att utforska havet och plikten gentemot folket och den roll hon fötts till. Hennes farmor är öns synska spåtant och hon kan folkets alla legender på sina fem fingrar. Hon berättar för Vaiana om halvguden Maui som stal gudinnan Te Fitis hjärta och som i tumultet efter stölden hamnade på en öde ö. Vägen dit vägleds av stjärnorna då han sägs befinna sig under stjärntecknet som är format som en stor krok.

Vaianas farmor bevittnar hur havet valde Vaiana en strålande vacker dag vid stranden när hon som 1,5 åring försökte rädda en liten sköldpadda från att bli fågelmat. Havet delade sig och lät den lilla flickan gå ut en bit och samla snäckor. Te Fitis hjärta skickades med havsströmmarna och hamnade i den lilla flickans hand. Hon var nu utvald att rädda övärlden från de hemska naturkatastrofer som Mauis tilltag resulterat i, när han stal hjärtat rakt ut kroppen på fruktbarhetsgudinnan som skapade allt liv. Utan hjärta förvandlades hon till den eldsprutande demonen Te Kah som spred sin svarta död över världen. Legenderna skulle besannas så snart flickan vuxit till sig lite. Själva historien baserar sig på hawaiiansk folktro samtidigt som den knyter an till dagens miljöförstöringar och klimathot som inte minst drabbar många söderhavsöar.

Sjöfarare

När Vaiana som tonåring alltmer drogs till havet blev konflikterna med hövdingen tätare tills fisken började sina och alla kokosnötterna blev svarta. Som lösning på problemet föreslog Vaiana att de helt enkelt skulle ta sig bortom revet i jakten på fisk. Farmodern hade visat Vaiana folkets gömda båtar och att de en gång i tiden var ett sjöfarande folk som levde på havet och att de kunde bli det igen. Samma ödesmättade kväll gick farmodern bort och Vaiana beslutade sig för att leta upp Maui och förmå honom att lämna tillbaka hjärtat.

Ett fantastiskt äventyr på det oändligt blåa havet tar sin början. Vaiana lyckas hitta Maui men han är allt annat än sammarbetsvillig och innan de tillsammans kan rädda övärlden från naturkatastroferna måste de hitta halvgudens försvunna krok. Filmen bjuder på fantastiska vyer, underbar musik och ett spännande äventyr i sann Disney-anda med ännu en stark prinsessa i huvudrollen.