Barnfilmer – en riktig klassiker!!

Det finns många fina barnfilmer som passar hela familjen. Dagens tecknade filmer är ofta skapade så att det också ska vara en underhållande upplevelse för både barn, föräldrar och äldre syskon att titta på filmen. Det finns många filmer som är uppskattade av både barn och vuxna. Det bästa sättet att se en film på är självklart på bio! Men man brukar sällan gå och titta på samma film flera gånger, istället köper man filmen som dvd eller streamar den från en filmsajt på nätet.

Filmvanor

Det finns olika slags filmvanor, beroende på om filmen går på bio eller kommit ut på dvd eller en filmsajt. Att gå på bio är en hel upplevelse i sig: oftast träffas man innan, äter eller fikar något gott, köper med popcorn och dricka och sedan hittar man sin plats i biosalongen. Det fina med barnfilmer på bio är att flera generationer kan gå, från nioåringen till farfar på nittio år.

En mysig familjekväll med en bra barnfilm som hela familjen gillar, chips och dricka, är uppskattat av många. Det ger både underhållning, spänning och skratt, men också mycket gemenskap och mys! Ibland kan man se filmmaraton, flera filmer på raken i samma serie, och till slut somna i vardagsrummet.

Med våra mobiltelefoner och surfplattor kan vi se filmer var som helst. Det finns mindre tv-skärmar som man lätt kan montera fast på baksidan av framsätena i bilen, så att barnen kan titta på film under bilturen. Skärmarna kopplas till en medföljande dvd-spelare och det är lätt för barnen att byta film. Så, medan de vuxna i lugn och ro sitter i fram, så sitter barnen i sina bilbarnstolar, om de är mindre, och tittar på en film under bilturen. Självklart är detta också något som fungerar för större barn, tonåringar och vuxna.

Filmtips!

Det finns många barnfilmer, både från Sverige och från andra länder; de flesta från USA. Det finns filmklassiker som flera generationer har tittat på och fortfarande uppskattar; det finns också nya filmer som hela familjen tar del av som en ny upplevelse tillsammans. Barn kan ofta titta på en film många gånger, så att de till slut nästan kan alla repliker!

Filmer som är baserade på Astrid Lindgrens böcker, som Ronja Rövardotter, Pippi Långstrump, Barnen i Bullerbyn och Saltkråkan, står sig fortfarande idag. Det är både varma och spännande filmer med starka barn i fokus. En annan svensk klassiker är filmerna om Sune. Sune började som en roligt julkalender, men blev sedan också en film om Sunes sommar och Sune i Grekland.

Det finns många klassiker från Hollywood! En modern klassiker är Shrek, om det gröna träsktrollet Shrek och hans vänner och fru. Lika uppskattad av vuxna som av barn. En annan klassiker är Ice Ages, som handlar om mammuten Manny, sengångaren Sid och den sabeltandade tigern Diego och deras äventyr under istiden. Ett tredje tips är filmerna som är baserade på C. S. Lewis böcker om landet Narnia. En spännande och djup fantasy-serie som passar alla åldrar.