A Christmas Carol

Man kan hävda att denna berättelse, skriven av Charles Dickens i 1830-talets England, egentligen inte är för barn. Trots allt är den lite läskig med alla sina spöken och stundtals ganska mörka, gotiska stämning. Men, berättelsen bär faktiskt på några riktigt viktiga budskap och är därmed nyttig att ta del av för alla – både barn och vuxna. A Christmas Carol har filmatiserats mängder av gånger under åren, där den första kom redan före 1920-talet. Innan dess var den ett populärt inslag som teater på de olika scenerna, främst i London (där den för övrigt fortfarande dramatiseras varje år i olika uppsättningar). Det finns särskilda versioner för barn, där flera av dem är tecknade och ”barnanpassade”.

Historien utspelar sig i London och handlar om den hårda och känslokalla affärsmannen Ebenezer Scrooge, som driver ett företag i staden. Hans kollega och affärspartner Jacob Marley har varit död sedan 7 år tillbaka och Scrooge har endast en anställd: Bob Cratchit, som sköter allmänna kontorssysslor för en alldeles för låg lön. Scrooge är nämligen otroligt snål och girig och tänker bara på pengar, något som gör honom synnerligen impopulär i de kretsar där han rör sig.

I juletid händer det dock plötsligt något märkligt. Scrooge blir besökt av flera spöken, som alla (var för sig) tar med honom på en resa både framåt och bakåt i tiden – samt får honom att se nutiden med nya ögon. Det första besöket blir hans barndom, där han får se sig själv som ung elev i skolan och får upp ögonen för sin stränga uppfostran genom en hård far. Vidare tas han med på en resa genom sin uppväxt; första jobbet, första kärleken och andra händelser i livet som får Scrooges hjärta att vekna.

Efter att ha fått återuppleva sina yngre år tas Scrooge till nutiden av ett annat spöke. Här får han uppleva den misär som människor bor i, inte minst får han se hur fattigt hans anställde kontorsassistent Cratchit bor. Slutligen tas Scrooge med in i framtiden och får där bevittna människors glädje i samband med att han gått bort. Självklart påverkas han mycket av detta och börjar därmed ångra mycket av det han gjort – och inte gjort – i livet. Resultatet av detta blir att han tar sitt förnuft till fånga och blir en snäll och omtänksam gammal man.

A Christmas Carol har med andra ord mycket att berätta och är ett återkommande inslag för många (både i bokform och som film) på julen.