En svensk filmklassiker

Dunderklumpen

Ingen film har gjort lika stort intryck på mig som den fantastiska filmen Dunderklumpen! Med sin gripande historia om Dunderklumpen som vill ha vänner och som utspelar sig i norra Jämtland en natt mitt i sommaren.

Historien

Pappa och mamma sitter och fikar, inne sover dottern Camilla. Utanför är den ensammaste av ensamma – Dunderklumpen. Han tar sig in i dotterns sovrum och ger dockorna liv, sedan beger sig Dunderklumpen ut i den varma jämtländska sommarnatten med dem. Storebror Jens och pappan (som spelas av Beppe Wolgers) inser vad som har hänt och försöker följa Dunderklumpen för att ta tillbaka dockorna. Under jakten på Dunderklumpen får dom sitt livs äventyr.

Filmens skådespelare

Huvudrollsinnehavaren är förstås Halvar Björk som spelar självaste Dunderklumpen som hela filmen kretsar kring, Halvar är också rösten till Jätten Jorm. Berättaren till hela historien är Beppe Wolgers som också spelar Vattenfallet och Pappa Beppe. Det är faktiskt familjen Wolgers som utgör stor del av skådespelandet i Dunderklumpen då Kerstin Wolgers är Mamma Kerstin och storebror Jens i själva verket spelas av Jens Wolgers och lillasyster Camilla är förstås Camilla Wolgers.

Det finns några helt underbara personligheter i filmen som ”det modiga lejonet” Lejonel som spelas av Håkan Serner. Kanske den största skådespelaren av dom alla är Gösta Ekman som har den underbara rollen som En-Dum-En, som namnet avslöjar inte är den vassaste kniven i lådan.

Toots Thilemans spelar Pellegnillot, Dockan spelas av Lotten Strömstedt, Elvira Fattigan av Sif Ruud, Birgitta Andersson är Blomhåret, den dumme Enöga spelas av Stig Grybe, Hasse Alfredsson spelar den underbare Humlan och Bert-Åke Varg är huset som pratar.

Inspiration

Inspirationen till filmen kommer förstås från det jämtländska fjälllandskapet. Till exempel har både Dunderklumpen och Jätten Jorm namn som finns kring Strömsund, dessutom pratar dom en form av jämtländska som är lätt att förstå som förståst stärker kopplingen till det Jämtlandska i filmen. Alla namnen som de olika figurerna har, kommer från Beppes barn, som Pellegnillot är egentligen den kolsyrade drycken Pellegrino från Italien.

Historien

Filmens manus skrevs av Beppe Wolgers och hade premiär den 26 september 1974. Filmen är 97 minuter lång och det officiella språket är svenska (Jämtländska). Filmen är både verkligt filmad och animerad vilket håller publiken i ett stadigt grepp. I och med att den är mest animerad så ser man den som Sveriges första animerade film.

Idag står Jätten Jorm som jättestaty i Strömsund på en hembygdsgård och hela kommunen använder Dunderklumpen som marknadsföring för turister. Till och med den stora marknaden som går av stapeln varje sommar heter Dundermarknaden i spåret av den underbara filmen Dunderklumpen.

Har du inte sett filmen kan vi på Buff.nu verkligen rekommendera att du gör det snart. Det är verkligen en mysig film på alla sätt. Vi har ett nyhetsbrev som du gärna får anmäla dig till.

Väl mött till nästa gång.