Berättelsen om Narnia: Häxan och Lejonet

Den klassiska berättelsen om sagolandet Narnia har vunnit många hjärtan och har som bok varit en storsäljare under många år. Berättelsen riktar sig främst till lite större barn, särskilt gäller detta långfilmen som kom ut år 2005. Detta är en riktigt spännande story som utspelar sig i England på 1940-talet, mitt i brinnande krig. Det handlar om en familj i London som beslutar sig för att skicka ut sina barn på landet för att skydda dem från de bombanfall som huvudstaden får utstå. Fyra syskon ger sig därför iväg med tåg ut på den engelska landsbygden för att söka skydd i sin morbrors hus, som visar sig vara en stor och pampig herrgårdsbyggnad.

Livet ute på landet är, trots att de är skydda från faran, ganska långtråkigt för barnen som spenderar många dagar inomhus på grund av dåligt väder. En dag kommer de på att de ska leka kurragömma i huset, något som förstås passar extra bra i ett större hus med många möjligheter att gömma sig. Under leken springer Susan, den yngsta systern, in i ett rum som bara har en enda möbel: en gammal garderob. Hon beslutar sig kvickt för att gömma sig i den och upptäcker till sin förvåning att hon genom garderoben kan komma ut till en vintrig skog.

Susan träffar en faun, som berättar för henne att hon kommit till landet Narnia som styrs av en elak häxa. Faunens uppgift var att lura barn till häxan, men han visade sig vara alldeles för snäll för det uppdraget och lät Susan gå tillbaka till sina vänner. Väl tillbaka berättade en ivrig Susan om sin upptäckt, men hennes syskon trodde förstås inte på henne. Till slut hittar dock alla syskonen in till Narnia via garderoben och ett spännande äventyr börjar. Bland annat träffar de lejonen Aslan, som kommit till landet för att förgöra den onda häxan.

Detta är en berättelse som snabbt fångar uppmärksamheten och filmen är inte ett undantag. Filmatiseringen är väl utförd, miljöerna är vackra och det bjuds på riktigt bra skådespeleri. Detta är lång film som dessutom inte lämpar sig för de riktigt små barnen, men som familjefilm tillsammans med en vuxen kan det ändå fungera. Filmen fick två uppföljare som också är mycket sevärda.