Fåret Shaun – långfilmen

Att får är sympatiska djur tycker ganska många. De är ju trots allt både ulliga och gulliga, vilket innebär att de är kramgoa varelser som egentligen inte gör så mycket väsen av sig. Gäller detta alla får? Ingalunda. Eller, jo, fram tills dess att Fåret Shaun dök upp på TV-skärmen och vita duken. Fåret Shaun (och hans kompisar) måste vara världens busigaste får, som ständigt kommer på en mängd olika bus och upptåg som ger den vaktande vovven Bitzer ett riktigt heltidsjobb. Livet på Mossy Bottom Farm (som bondgården i serien heter) är minst sagt intressant på många olika sätt. Här hittar man inte bara de oerhört busiga fåren utan också ett gäng halvbråkiga grisar och andra varelser som alla bidrar till det kontrollerade kaos som råder på gården.

Det finns än så länge endast en långfilm med Fåret Shaun och den kom ut år 2015, då den hade premiär på biograferna världen över. Tidigare hade karaktärerna fått sin publik genom TV-serien, som nu finns i ett antal säsonger. Dock kände Aardman Animations att det baserat på populariteten började bli dags för en långfilm, särskilt då bolaget haft tidigare framgångar med långfilmer (vilket i detta fall var Wallace & Gromit, där Fåret Shaun en gång gjorde entré som figur). Den stora risken när man gör en längre film av en serie kortfilmer, är att det inte riktigt fungerar; det kan bli långtråkigt och innehållslöst. Detta var dock inte fallet här; filmen om Fåret Shaun är både rolig, spännande och engagerande – både för vuxna och barn.

Detta är nämligen en del av succén bakom Fåret Shaun, att de vuxna tycker om detta lika mycket som sina barn. Med andra ord blir detta till underhållning för hela familjen. Filmen utspelar sig som vanligt, åtminstone till en början, på Mossy Bottom Farm där fåren tillfälligt lyckas göra sig av med bonden genom att få in honom i en husvagn som rullar iväg genom bygden. Nu är det fritt fram för bus och detta utnyttjar Shaun och hans kompisar på bästa sätt, bland annat genom att vika ihop pizza och köra denna i brödrosten, värma suspekta föremål i mikrovågsugnen och testa diverse prylar som finns i hushållet.

Dock får våra vänner lite dåligt samvete och ger sig snart av för att kunna hitta och ta hem bonden igen. Först snyggar de förstås till sig på olika sätt. För att vara så diskreta som möjligt och smälta in ute i den stora världen utanför gården, klär de sig i människokläder, hattar och annat som de hittar. Bara detta är hysteriskt roligt och de upptåg som följer leder till många hjärtliga skratt, utan att avslöja något. Detta är en film som absolut måste ses – av alla!