Filmer för en yngre publik

Film är ju något som är alldeles fantastiskt och är som att dyka in i en magisk värld. Här fokuserar vi först och främst på filmer för barn och tittar lite närmare på ett par filmer som har gjorts främst för barn och unga. Både tecknade filmer, datoranimerade filmer och vanliga spelfilmer. Så köp en film till dig och barnen att titta på i stället för att slänga bort pengarna på en blöjtårta, godis eller en massa morotsjuice.

Den första filmen som vi väljer att titta lite närmare på och ge lite extra uppmärksamhet är filmen Skönheten och Odjuret. Det rör sig om en film från Walt Disney Studios och den bygger på en gammal bok och är alltså inte en originalhistoria från Disney själva. Skönheten och Odjuret handlar om en prins som i sitt slott blivit förvandlad till ett odjur efter att han varit för grym, och om han inte ändrar sig och blir lite mer mänsklig så kan förtrollningen inte hävas. Detta odjur blir isolerad i sitt ensamma slott i skogen men en dag så råkar den unga flickan Belle hamna i knipa i samma skog där odjurets slott finns. Odjuret räddar Belle från att bli uppäten av några anfallande vargar. Det blir början på en relation mellan flickan och besten. Belle förälskar sig i odjuret allt eftersom.

Det rör sig om en ganska sentimental historia med en stark kvinna i huvudrollen. Men eftersom det trots allt är Disney vi pratar om så finns det förstås även ett par roliga sidokaraktärer som lättar upp stämningen lite. Ett par magiska figurer, som en pratande ljusstake och en pratande tekanna gör att slottet blir befolkat och mindre ensamt.

Skönheten och odjuret är även en film som innehåller mycket musik, vilket brukar vara vanligt i långfilmer från Disney av det tecknade slaget. Skönheten och odjuret finns numera även i en otecknad version, alltså en vanlig spelfilm med riktiga skådespelare. I den spelar Emma Watson från Harry Potter-filmerna (hon spelar rollen som Hermione i Harry Potter) huvudrollen som flickan Belle.

Alla barnfilmer är inte från Disney. En annan filmstudio är t.ex. Dreamworks som gör en del filmer för den yngre publiken.

En annan film för yngre är filmen Ice Age som bjuder på humor och fartfyllda äventyr. I Ice Age tar historien sin början vid istidens gryning. Tre omaka varelser, nämligen den snabbpratande sengångaren Sid, den vresiga men mysigt ulliga mammuten Manfred och den sabeltandade och lite lömska tigern Diego, slår sig ihop. De blir ett motvilligt team när de gemensamt ger sig iväg för att återlämna en baby till babyns pappa. Det hela är en rätt humoristisk datoranimerad film som kan locka till ett och annat skratt även bland vuxna tittare.