Harry Potter och De Vises Sten

Ja, karaktären Harry Potter har vi redan nämnt på den här sidan och det är väl knappast någon som inte hört talas om den magiska pojken som är av trollkarlssläkt. Harry Potter blev som bebis föräldralös och lämnades i en korg utanför familjen Dursleys hus, där han blev adopterad av sin moster och morbror. Uppväxten hos den här familjen var inget vidare för Harry, som aldrig blev riktigt accepterad utan tvärtom hånad och näst intill utfryst från gemenskapen. Detta gjorde förstås att han längtade bort någon annanstans, men visste inte vart.

Så en dag fick han reda på att han blivit antagen till en trollkarlsskola som heter Hogwarts. Morbror Vernon försökte gömma antagningsbeskedet som kommit via vanligt brev, men detta gick inte – plötsligt började det regna likadana brev över huset! Harry var förstås eld och lågor över att ha blivit antagen och inte långt därefter satt han på ett tåg som skulle leda honom och en mängd andra barn till Hogwarts. På tåget träffade han för första gången Ron Weasley och Hermione Granger, som skulle komma att bli hans allra bästa kompisar under åren på skolan.

Den första Harry Potter-filmen, De Vises Sten, är verkligen en fest för ögat precis som de andra filmerna i serien skulle bli. Den är oerhört välgjord och riktigt ”magisk” att beskåda, särskilt i de versioner som är släppta på Bluray (och numera även Ultra HD). Vi får i filmen följa Harrys skolgång, där han lär sig att bli en riktig trollkarl med allt vad detta innebär: trollformler, att flyga kvast, tävla i sporten Quidditch och mycket mera. Harry blir också vän med den storväxta och skäggiga mannen Hagrid samt en rad andra människor, både bland eleverna och lärarna.

Hela filmserien har ett slutligt mål: för Harry att hämnas sina avlidna föräldrar.