Madagascar

Trots att det finns så mycket innehåll som riktar sig till barn, är det långt ifrån allt som håller måttet. Det är dessutom ganska få filmer idag som roar vuxna och detta påverkar förstås det totala resultatet för filmen, något som märks redan i biograferna. Sedan finns de filmer som är klockrent spännande och roliga även för de vuxna och bland dessa finns den tecknade långfilmen Madagascar. Den här filmen blev en sådan succé att det kom ett par uppföljare till den, samt både en TV-serie och ytterligare långfilmer baserat på andra karaktärer från filmen. Filmen Madagascar kom ut på biograferna år 2005 och producerades (som så många andra barn- och familjefilmer) av det amerikanska bolaget DreamWorks Animation.

Handlingen utspelar sig till en början i New York, närmare bestämt i stadens zoo där vännerna (bestående av ett lejon, en flodhäst, zebra och en giraff) börjar få en idé: att ta sig ut därifrån och leva sitt liv fria från de stängda burarna och utrymmena – samt att slippa bli uttittade av en stadig ström av besökare. Idén blir slutligen till handling, när zebran lyckas rymma och ta sig ut på Manhattans gator. Han tar sig faktiskt så långt som till Grand Central Station innan har till slut tas till fånga. Hans vänner har också rymt (för att leta efter honom) och fångas in samtidigt, då de letat upp zebran. Ovetandes om varifrån djuren kommer, sätts vännerna i en container med adressen Afrika.

Detta är ett riktigt spännande och samtidigt hysteriskt roligt äventyr, som tilltalar såväl vuxna som barn. Hur det går ska vi inte avslöja här, men vi kan lova att det blir många turer fram och tillbaka!