Nils Karlsson Pyssling

Vi har redan konstaterat att Astrid Lindgren har haft många strängar på sin lyra, med en imponerande samling böcker – och filmer. Astrid hade en fantastisk känsla för att fantisera ihop berättelser som verkligen engagerade alla som kom i kontakt med dem. En av dessa är Nils Karlsson Pyssling, som släpptes som långfilm år 1990. Här träffar vi på lille pojken Bertil, som tycker det är tråkigt när hans mamma och pappa ger sig av till jobbet om morgnarna. Han är ensam hemma om dagarna, förutom möjligheten att kunna gå upp till den äldre damen som bor på våningen ovanför.

En dag får han en oväntad kompis i form av Nils Karlsson Pyssling, en liten krabat som endast är någon decimeter hög. Bertil blir självklart mycket häpen och tror först inte sina ögon. Det är förstås svårt att leka med någon som är så mycket mindre än han själv, men han får snart lära sig en formel som gör honom liten också.

Filmen är mycket underhållande och charmig och visar tydligt på barns otroliga förmåga till fantasi och att underlätta vissa situationer på sitt sätt. Den är mycket sevärd för hela familjen!