Fåret Shaun

Filmbolaget Aardman Animations är verkligen mästare på att, med relativt enkla medel, skapa både spännande och hysteriskt roliga filmer som tilltalar både barn och vuxna (vilket inte är helt lätt att åstadkomma). De är kända för både TV-serier, långfilmer och faktiskt en och annan reklamfilm – bland annat för svenska Swedbank. TV-serien Wallace & Gromit är en serie som riktar sig främst till större barn, men den banade väg för en mycket uppskattad karaktär som gjorde entré i ett av seriens avsnitt: Fåret Shaun. TV-serien om Fåret Shaun och hans vänner är oerhört roligt och blev snabbt en succé i många länder; bland annat i Sverige.

Den speciella prägeln på karaktärerna, likt allt annat som Aardman Animations gör, är att de är gjorda av lera. Varje enskild film är mycket proffsigt och omsorgsfullt gjord och Fåret Shaun är inget undantag. Serien handlar om livet på lantgården Mossy Bottom Farm, där en bonde har sina får, grisar och hunden Bitzer. Det här gänget är inte helt lätt att styra över, vilket bonden dagligen får erfara. Många av upptågen sker dock bakom bondens rygg, så det är inte alltid som han märker något. Den yngre karaktären i filmen, lammet Timmy, har också blivit populär och har numera en alldeles egen TV-show.

Med anledning av den stora succén med serien, och långfilmen som kom ut 2015, har det satsats på en mängd olika produkter med Fåret Shaun-tema. Det finns bland annat mjukisdjur, böcker, pussel och mycket annat – och när nästa långfilm närmar sig hösten 2019 blir det säkerligen ännu mer. Det har dessutom öppnats ett Fåret Shaun Land i Skåne, närmare bestämt i Skånes Djurpark i Höör.