Kalle Anka och hans vänner

Det finns väl knappast någon som inte känner till den berömda Disney-figuren Donald Duck, eller Kalle Anka som den heter på svenska. Den oftast otursförföljda ankan är otroligt älskad av både barn och vuxna och har så varit ända sedan 1934, då han dök upp i kortfilmen ”Den kloka hönan”. Sedan dess har han varit ett återkommande inslag i en mängd olika kortfilmer och långfilmer, både sina egna och tillsammans med andra kända figurer ur Disneys katalog. Kalle gör sig dock bäst i sällskap med många andra karaktärer; det är precis detta som skapar den intressanta dynamiken i filmerna och som gör att man gärna ser en kortfilm till – och en till – och en till…

Faktiskt är det ju så att de andra Disney-karaktärerna i filmerna är lika kända som Kalle – i alla fall de flesta. De har alla sin speciella personlighet och bidrar till handlingen i filmerna på olika sätt. Kring Kalle ser man ofta Kajsa Anka, som är Kalles flickvän. De bor inte ihop, utan har istället sedan urminnes tider dejtat varandra med skiftande resultat. Man ser ofta Kajsa skälla på Kalle av olika anledningar, där det ofta handlar om att förändra Kalles beteende. Kalle är nämligen en ganska hetlevrad anka, vilket förstås inte uppskattas så särskilt av omgivningen.

Tätt ihop med Kalle hör förstås också de tre brorsönerna Knatte, Fnatte och Tjatte – tre busiga ankor som Kalle på ett sätt har adopterat (de flyttade in till honom plötsligt en dag). Knattarna, som brorsönerna kallas tillsammans, är otroligt tillgivna sin farbror trots att de hela tiden hittar på en mängd olika upptåg. I filmerna handlar det mycket om bus och dråpliga situationer där Kalle gång på gång får bita i det sura äpplet, oavsett om det handlar om snöbollskrig eller något annat lustigt.

Andra kända och älskad karaktärer är de både följeslagarna Musse Pigg och Janne Långben. Dessa har förvisso sina egna kortfilmer (samt en och annan långfilm) men Kalle Anka är ett stadigt inslag även i dessa. Trots allt utgör alla dessa karaktärer en härlig komisk balans i filmerna som få kan överträffa – knappt ens ”riktiga” skådespelare. Musse Pigg är precis som namnet antyder en pigg krabat som gärna är med på olika äventyr och upptåg. Långben vill hemskt gärna vara en känd atlet som är mycket idrottsintresserad; något som tar sig uttryck i att han provar olika sporter (med blandad framgång).

Som ”söta irritationsmoment” i filmerna hittar man lite då och då de både ekorrarna Piff och Puff, som är både busiga, retsamma och lite naiva. Inte minst ser man detta i den klassiska kortfilmen som utspelar sig i juletid, där de följer med den nyhuggna julgranen in i Musses hus och gör livet surt för både honom och vovven Pluto.