Scooby Doo

Spöken, monster, vampyrer och andra suspekta typer – kan det vara något? Absolut! Intresset för det ockulta och det mystiska har funnits i alla tider. Dock är den stora utmaningen att göra något spännande av detta som passar barn – något som serien om Scooby Doo lyckats utomordentligt bra med. Själva huvudkaraktären i serien, Scooby Doo, är en hund. Det roliga med Scooby är att han kan prata, skratta – och förstås springa i luften som man ofta ser i tecknade filmer. Serien går ut på att Scoobys mysteriegäng – bestående av Shaggy, Fred, Velma och Daphne – ska lösa diverse mysterier som dyker upp. Detta kan gälla allt från vampyrer till egyptiska mumier och legendariska spökerier. Dock finns det alltid en logisk förklaring bakom varje enskilt mysterium, vilket detta gäng kommer fram till varje gång.

Scooby Doo är en serie skapad av det amerikanska bolaget Warner Brothers och har varit en riktig publiksuccé ända sedan 1970-talet. Överhuvudtaget andas serien med dess karaktärer väldigt mycket 70-tal, vad gäller kläder och övrig rekvisita. Karaktärer Shaggy, exempelvis, ser faktiskt ut lite som en flummig hippie med sitt stripiga hår och plufsiga kläder. Det serien har massor av, är humor. Allting serveras med en stor portion humor och detta lyckas avdramatisera själva handlingen, som trots allt handlar om lite ruskiga saker. Det är just detta som får Scooby Doo att fungera, det vill säga just humorelementen i kombination med det mystifierade.

Scooby Doo kom först som en TV-serie med ett antal avsnitt på drygt 20 minuter och när detta visade sig bli en succé började långfilmerna skapas för biopubliken. Sedan 70-talet har det kommit ett flertal TV-serier i omgångar, samt en mängd långfilmer. Populariteten har förstås inte legat på samma nivå över åren, men har genom smarta samarbeten gjort att Scooby Doo fått ny kraft med jämna mellanrum. Bland annat har Warner Brothers samarbetat med danska Lego, både genom att tillverka och lansera en serie Lego-set från filmerna och genom rena Lego-filmer med Scooby-Doo tema.

Förutom att lansera tecknade filmer har Warner Brothers också släppt varianter med skådespelare på marknaden. Dessa filmer har gett nytt liv i karaktärerna och samtidigt utökat den skara fans som Scooby Doo har kring sig. Det kommer antagligen alltid finnas fans av den här vovven och hans mysteriegäng!