Mio min Mio

Det finns många populära verk av Astrid Lindgren; hon hade en sällsynt förmåga att kunna fånga läsarens intresse på olika sätt. Hennes bukett av böcker och berättelser är ganska varierad; allt från livet på landet med hyss och sköna sommarbad till spännande sagor som utspelar sig i andra världar. Berättelsen om Mio min Mio tillhör den sistnämnda kategorin. Den här boken kom ut som film 1987 och var ett samarbete mellan flera olika länder. Här hittar man flera kända ansikten, bland annat Christopher Lee, Susannah York och en ung Christian Bale. Filmen är dubbad på svenska och därmed anpassad för sin svenska publik.

Filmen utspelar sig från början i Stockholm, där den lätt mobbade och förbisedda pojken Bosse hittar en flaska med en ande. Anden tar med honom till Landet i Fjärran, där han ska träffa sin riktige far som visar sig vara kung. Väl på plats träffar han sin blivande följeslagare Jum Jum (spelad av Bale) och flera andra som ska komma att spela en viktig roll i fortsättningen. Han får också berättat för sig om den onde riddaren Kato, som bor i Landet Utanför och är okänd för att ha rövat bort ett stort antal barn. Tillsammans ger sig Mio (som Bosse heter i Landet i Fjärran) och Jum Jum iväg för att förgöra Kato.

Filmen är mycket välgjord, trots att den förstås börjar få några år på nacken och dessutom skulle må gott av en uppfräschning både vad gäller ljud och bild (bluray, med andra ord). En mycket sevärd film för hela familjen – dock kanske lite otäck för de yngsta.